Tuesday, January 31, 2017

DIY Kancil door handle

Post kali ni nak cerita pasal kancil door handle ni . Kita kasi DIY satu kali okay :D 
Benda alah ni memang selalu patah , orang tua tua kata telan dek zaman . Sonang cite memang udah masa nak patah dia patah . Nanti saya cerita tompek patah dio kek mano okies. 

Memang nak kasi gambar je . Tahu lah korang malas baca .

Total kerugian sedikit masa dan RM8 untuk door handle yang baru . Beli kat kedai sparepart apek apek tu . 

Haaa ni dia yang baru 




Hat ni yang lama .

Kot la hangpa nak lawa macam yang lama , means colour tally ngan warna kereta boleh je nak cat . Since kereta pun warna metallic , alahai nanti lah cat body terus . 

Part yang Patah . 


Handle baru belum patah . 




Okay bukak yang ni dulu then tanggal skru dia




Next yang ni ada satu skru lagi . So total ada 3 skru ye adik adik 



Pastu sengetkan dia jadi ceni . Tombol tingkap tu takyah tanggal lah senang sikit keje .




Okay ini skru yang kena tanggalkan . Pakai Spanar 10mm




Dah lobosss ! pegi amek yang baru masukkan 



Time install make sure dia masuk macam ni . Tangkal tu kena kat besi tu 


Ikat lah balik takkan tak reti haha . 




Tadaaa ! 


Siapp ! 



Bukan apa kalau boleh buat sendiri , buat apa nak hantar kedai bayar labour cost bagai . Better isi perut je duit tu hehe :D Kalau korang punya kereta warna sama ngan door handle tu kira ngam dah takyah cat okies . Now dah boleh function dah pintu ni yuhuuuuu! Selamat mencuba :D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...