Tuesday, May 29, 2018

Lancarkan


Indochina Overland 

Thursday, March 29, 2018

pasir salak half marathon



A day before. Terima Kasih kepada kawan pakcik saya untuk bib ini. Saya tukang lari je dan dapat lah baju. Seperti tertera baju larian saya sebagai salah satu cara mempromosikan sukan floorball dalam tanah air Malaysia ini. Tapi admin floorball kl tak repost pun haha. Kesian. All checked! kasut socks, hammer, tight dan running belt. 



Diatas merupakan, view bangunan di sekitar Pasir Salak Resort. Lawa bukan? Meh melawat Perak yob. Boleh search ke website harga untuk resort ini. Sangat menarik untuk dilawati sambil belajar sejarah. 

Perjalanan kami dari Manjung ke Pasir Salak memakan masa 54 minit. Kami gerak seawal 5 pagi dari rumah untuk ke tapak permulaan. Keadaan lalu lintas yang masih pagi amat cantik sekali seterusnya segala perjalanan pergi lancar sahaja. Melalui sawah sawah padi. View memukau dengan tempat yang gelap kita boleh melihat bintang bintang di langit menghiasi siling bumi. Sangat cantik. 


Larian dimulakan pada 7 pagi. Sedikit tertunda dari yang sepatutnya pada pukul 6.30 pagi. Pagi yang menarik sejuk hening kalbu haa gitu. Usai solat subuh di surau berdekatan. terus kami ke starting line. Gaya elit weh hahahtapi awal awal duk belakang jeee. humble gitu.




Larian dimulakan. Starting poin dari dalam Pasir Salak Resort agak sesak tapi menarik kerana mempunyai pintu gerbang nya sendiri. Tanda ingin berhenti seawal hon perlepasan dimulakan. HAHA. Baru start dah nak rasa terkencing. Pencarian toilet berdekatan diteruskan! Surau yang ke tiga merupakan tempat air toxic itu dinyahkan dari badan. Pace getting slower as rasa nak terkencing amatlah tinggi. Satu kenikmatan pabila dinyahkan dengan jayanya.

Pemandangan di pagai hari sekitar kampung amatlah menarik dan lawa sekali. Berkabus kabus di sajikan sungai dan pokok kelapa sebagai pemandangan larian. Seterusnya larian ke tali air bendang. Pada waktu ini matahari sudah mula terpacak di atas kepala. HAHA panas oi. Suasana yang sungguh tenang tapi panas dia tak boleh buat main. CP ke berapa pun tak ingat tapi disajikan air. Pergh lega. Air kelapa dedalam kepala sering bermain main. Gila kau pepanas ni dapat air kelapa sedap oi !

Larian harus diteruskan walau dalam apajua keadaan. Masih mencari sedaraku Amir. KM19. aku melajukan langkahku. Pace 6 bhai haha. demi mengejar ke Finishing line.Time ni dah tak kisah dah jumpa ke tak jumpa amir. Last KM jumpa juga, hehe. lalu dipotong kemas oleh saudara Firdaus. babai.

Cendol nasi lemak dan minuman lain disajikan selepas tamat larian. Cendol pada cuaca panas memang ngam teruks!

Pastinya aktiviti sebegini di kalangan saudara mara harus diteruskan! 


Cendol sebagai dessert atau upah selesai tamat larian. Memang nyaman!




Tahniah lah kak amy oi. Menang tanpa sengaja. Tak sengaja Podium acano ? HAHA

Dak Poli jumpa disini. ROY memang keras. First half marathon dengan timing cukup memberangsangkan 2.15 hours.
Makcik bersama anak buahnya bersantai di tempi padang bawah pokok nyum nyum nyaman sekali.
Medal kemenangan. Lawa dan sangat berminat :D 

Loncatan kegembiraan :D

Kami acah. Pakcik bersama anah buahbuahannya

Posing yang sangat menarik :D 

Pose lah lagi ahahaha

Bersama le champione. Geng DRC.

Wednesday, March 7, 2018

LSD 21KM

Hai semua. Kalini nak cerita. Trip LSD le cousin semuanya. Eh, pakcik ada sorang so total up sorang pakcik and lagi tiga orang sedara mara aka sepupu. Last training sebelum ke tarikh event sebenar. Pasir Salak Half Marathon. LSD bermaksud Long Slow Distance. Untuk menyesuaikan diri dengan ketahanan pada hari event nanti. Haa lebih kurang la tak sure sangat.Must be 2 hours and above.

Lokasi LSD.

Masjid Bukit Aman - Petronas Hartamas - Masjid Bukit Aman. Total should be around 20km.

Larian pun bermula, merasa la naik VW Polo. Thankyou Amir. Kami parking kereta kat Masjid Bukit Aman and heading to Hartamas for first 10km. Bukan mudah untuk berlari secara konsisten dan jauh begini. Memerlukan semangat, mental dan persiapan yang mencukupi. Bagi slow pace semestinya memboleh kan kita pergi lebih jauh. Pastikan juga anda sentiasa dalam keadaan air yang mencukupi. Untuk mengelakkan penat dan dehidrasi.

Masjid Bukit Aman, bersebelahan dengan pintu masuk Balai polis bukit aman. Parking disini inshaallah selamat :D
Dalam perjalanan anda akan bertemu dengan pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi, sebagai contoh taman botani, bank negara, bukit bukit di kenny hills yang berpunghuni oleh orang orang kaya. Publika Damansara, Masjid Wilayah dan banyak lagi .

Tempat larian agak selamat kerana kurang kesesakan lalu lintas. Jika ingin berlari di sini, pastikan mempunyai kawan kawan atau teman jangan lah keseorangan kerana tempatnya yang gelap dan kebarangkalian untuk dirompak juga ada.




Saya mengambil Vsoy ketika di petronas Hartamas. Untuk menggantikan tenaga yang ada dan sebagai sarapan pagi. Saya tidak pasti sama ada membantu atau tidak. Tapi inilah pilihan saya.


Seterusnya, sebagai acara selepas larian semestinya MAKAN! Uncle Hafis memilih Nasi Lemak Tanglin untuk meal after run. Lepas lari 20km kan? Apa lagi makan besar laaa. HAHA. Nasi lemak sotong menjadi pilihan saya bersama tehoais.


Terima Kasih akak cashier, menyumbangkan choclairs kepada saya. hehe .
Terima Kasih juga kepada Mang Hafis untuk Nasi Lemak.
Terima Kasih kepda Amir selaku Pacer untuk LSD kali ini.

DIY Battery Iphone 5

Hai . Thankyou abe posmen :D Kali ni kita bukak fon dan tukar sendiri battery dalam iphone 5 comel ni. Boleh troubleshoot sendiri bila kena tukar bateri fon awak awak tu. Macam saya punya fon skrin belah kiri sudah terangkat sedikit dan ada sedikit effect pada skrin telefon. Jika dibiarkan lagi, bateri kembung itu akan menolak skirn dan boleh menyebabkan skrin pula yang rosak.


Baik mencegah dari awal, kalau tak haa amek la bateri out skrin pun out. HAHA. Tanda lain bateri dah out, penurunan atau kenaikan bateri pada fon tu mendadak sangat. Sebagai contoh baru lepas charge 100 seterusnya tup 75 peratus. Yeah anda perlu menukarkannya dengan kadar segera.

Untuk harga pasaran tukar bateri siap upah adalah antara RM 50 hingga entah tak tahu. Machine ada buat promo untuk model iphone 5s keatas dengan hanya RM 199 kalau tak silap. So kalau DIy macam saya ni hanya menelan belanja RM35 siap pos. Dibeli dari lelong.my. Mana boleh jimat kita jimat lah kan :D

 

Cara pemasangan boleh klik saja pada Youtube dan cari. Penukaran bateri merupakan asas dan boleh ditukar sendiri jika mempunyai tool untuk membukanya. Paling mudah. Berbanding tukar skrin. Banyak boleh jimat. Cumanya keberanian masing masing untuk mencubanya sendiri. Semoga berjaya :D


Monday, February 26, 2018

expenses




Lantak korang la kepala senget. Kot ada la nak tengok blog aku ni HAHA. Apa gila expenses gini, koyak tabung oi. Overspent sajo. Past few months kat KL. Kacau kacau. Buat tabung baru wei.

Tuesday, February 20, 2018

Candy


Those are candies for my car. Light bulb need to change and dashboard pin. All of these cost me RM8. Cheaper than u can get any other accesories. I do DIY stuff wherever i want seems it cost me really cheap tho, rather than just go any acc shop and ask them to do it for me. Thanks to myself and mr. google all the guidance. Use your logic thinking and surely u manage to do whatever you want :D

scenery





Wish of having my own mirrorless camera. So i can point and shoot whatever i want. For a starter i do wish of Sony a6000 is enough. Add on with lens should be more than enough for now. Slowly ipgrade to fujifilm. Where money comes by? Go and work for it! They will never search for you. Most of your piggy bank money have been robbbb. Go find a better way and get to start a new ones :D
 


Location: Dcentrum. SOHO infront of IUKL.
Time : Maghrib 
Occasion: Lepak rumah Ajim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...