Monday, October 19, 2015

Mt. Marapi, Bukittingi

Mt. Marapi, Bukittinggi, Indonesia .

Di Puncak Merpati

Exact location lebih kurang 2-3 hours drive from Minangkabau International Airport, Padang .

Kali ni , saya join trip with OWA . Outdoor World Adventure , alaa yang kedai outdoor kat mines tuu . Dorang sponsor sikit so, all in cost just 150 je without flight lain dia sapot . Include la tempat tinggal lunch and breakfast pack, transport and etc la .

Sampai je kat Minangkabau , terus makan makanan padang . Nasi padang leee apo lagi . Not bad, kalau boleh nak merasa semua . Memandangkan Rupiah pun tak rancak so leklek jela .

Pergerakan ke Starting point lebih kurang 3 jam . Kami sempat la singgah singgah tempat menarik sebelum sampai ke Bukittinggi .

Salah satu kami singgah ke . Air Terjun Lembah Anai , terletak di Padang Panjang . Tepi jalan je Air Terjun ni .
Ayaq terjun 

Disini kami mengambil gambar , dan sesi suai kenal masuh belum berjalan lagi . Noob gila time nie sesegan je .

Seterusnya kami singgah ke Rumah Gadang Padang Panjang .

Meragakan pakaian 


Minangkabau disini agak kuat , disini kami belajar dari segi adat Perpatih, pemakaian, acara perasmian sonang cito adat resam dorang la . On how it works, Why this building being design like this and so on . Bagi sapa yang nk try baju pun bole :D

Masuk bas balik semua tido . Tibalah di Pekan Bukittinggi .

Kami diberikan sedikit masa untuk shopping . Harga untuk barang outdoor notbad . Cheaper than Malaysia i think .

Bertolak ke Starting Point dan sesiap nak naik .
Malam ni kami hanya tido di dalam bas, persediaan nak naik agak gementar . Cuaca sejuk bagai .

Perjalanan ke Puncak Marapi .
Starting point - Cadas - Tugu Abel - Puncak Merpati .

Lebih kurang la tak sure sangat , Hanya 4 jam pendakian ke puncak .
Di cadas perubahan sekitan tumbuhan menjadi berbeda . Hutan gunung berapi barang kali . Tiada pokok pokok malah yang ada hanya batuan batuan sehingga ke puncak ,

Tugu Abel -

Kisah sang boyfriend mengorbankan dirinya demi menyelamatkan aweks nya dari jatuh ke gaung lalu di buatkan dia satu tugu yang di beri nama tugu abel .

Dari tugu abel ke puncak merpati hanya memakan masa lebih kurang 15 minit . Sepanjang perjalanan anda boleh nampak kawah kawah , serta kawasan lapang seluas 3-4 padang bola .

Jika lanjut ke hadapan anda bole ke taman bunga , terdapat pokok edellwiss . Mengambil masa sekitar 30 mins .

Puncak Merpati

Viewnya lawa sekali tapi malang keadaan tidak mengizinkan jerebu . Saya pecut ke sini untuk mencari sunrise malang juga agak hampa tapi puas hati dengan pencapaian sendiri :D


Perjalanan turun .
Mengambil masa tidak terlalu lama mengikut kelajuan masing masing . Kami singgah minum kopi O kaw di bawah . Ada macam pondok pondok around 1 hour from starting point . Power atok tu meniaga .
View menampakkan Gunung Singgalang 



Tup tup sampai bawah naik bas cek in hotel esok nya kami pulang ke tanah air .



Ramai kenalan baru yang bersama dalam trip , wartawan , yoga , tokey tokey kedai , guide guide , dak master , dan ramai lagi . Seronok !








2 comments:

RJ7 said...

Kenapa x shoot ke singgalang, alang2 kan.. haha

Firdaus Mat Isa said...

aah boleh nampak singgalang dari Marapi . Ikut hati boleh je haha .ikut trip orang kita ikutkan sajaaaa :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...